NAUJIENOS APIE MUS dvirINFO MARŠRUTAI KATALOGAS DVIRATIS A-Z RENGINIAI GALERIJA D.U.K. FORUMAS SKELBIMAI WIKI
A-Z: Dviraciai ir ju gamintojai A-Z: Dviraciu detales ir aksesuarai A-Z: Dviraciu remontas A-Z: Dviraciu transportas A-Z: Dviracio kultura A-Z: MTB A-Z: Dviraciu sportas A-Z: Keliones dviraciais A-Z: Klubai / organizacijos A-Z: Kitos nuorodos
DVIRATININKO TURISTO ATMINTINĖ
Transportas Turizmas

Algimantas Černiauskas

Ruošiantis keliauti dviračiu, svarbu apsirūpinti viskuo, kas būtina žygyje, nepamiršti svarbiausių daiktų, o taip pat ir smulkmenų, kurios gali būti reikalingos bet kuriuo paros metu. Daiktai turi būti kiek galima lengvesni, geros kokybės, maistas šviežias, tvarkingai supakuotas, rūbai švarūs. Rūbus ir avalynę imti reikia atsižvelgiant į sezoną, žygio trukmę bei maršrutą. Šioje atmintinėje surašytas optimalus kiekis daiktų, kuriuos reikėtų turėti kiekvienam dalyvių, kad jis galėtų būti nepriklausomas nuo kitų kelyje atsiskyręs nuo grupės, bet kuriomis sąlygomis galėtų susikurti laužą, pasigaminti valgį, šiltai išsimiegoti, apsisaugoti nuo lietaus, susitaisyti sugedusį dviratį. Piešinyje parodyta, kiek kuprinių reikėtų turėti turistui, išsirengusiam į kelionę dviračiu. Kas jose sudėta?

Kuprinė Nr.1

  1. Lietpaltis.
  2. Tualetiniai reikmenys (rankšluostis, muilas muilinėje, dantų šepetėlis ir pasta, šukos, veidrodėlis, skutimosi reikmenys, kremas odai, tualetinis popierius, skystis nuo uodų, šepetėlis rankom plauti).
  3. Dviračio remontui skirtos detalės, raktai (atsarginė kamera, 10 stipinų, techniniai skudurai, gumos klijai bei lopai, žirklutės, mentelės nuimti padangą, raktelis stipinams varžyti).
  4. Palapinės žibintas, pagamintas iš skardinio indelio nuo, tarkim, kavos, su viduje įtaisyta žvake bei kabliuku palapinėje pakabinti.

Kuprinė Nr.2

  1. Virtuvinis rinkinys (du puodai - vienas košei arba sriubai, kitas arbatai; metalinis išardomas “trikojis” puodams ant laužo pastatyti; lentutė daržovėms pjaustyti; brezentinės pirštinės laužui paruošti; sausas kuras, žiebtuvėlis arba degtukai, skystis bei kempinė indams plauti). Visa tai patogiausia laikyti kompaktiškame odiniame specialiai tam pasiūtame dėkle.
  2. Aliejaus buteliukas.
  3. Lėkštė, puodelis, šaukštas.
  4. Mažas sodininko kastuvėlis (juo paruošiama vieta laužui, vėliau ji užkasama, taip pat užkasamos šiukšlės).

Kuprinė Nr.3

  1. Termosas arbatai.
  2. Maišelis su “greita” užkanda (stiprus plastikinis maišelis, kuriame tokios pat medžiagos staltiesė, duona, cukrus arba jo tabletės, arbatžolės, margarinas, sūris, uogienė).
  3. Kitas maistas (ryžiai, grikiai, manų kruopos, sausi pusryčiai kondensuotas pienas, svogūnai, truputis sūdytų lašinių, sriubos pakeliai, saldainiai, riešutai, medus, kava, džiovinti obuoliai ir kiti džiovinti vaisiai).
  4. Buteliai vandeniui (du plastikiniai 1.5l. talpos.Vandenį stenkitės naudoti iš šulinio arba vandentiekio).
  5. Dviračio spyna.

Kuprinė Nr.4

  1. Rūbai (šilta nailoninė liemenė arba striukė, vilnonis megztukas, pirštinės, šilta kepurė, ilgos kelnės, baltiniai ilgomis rankovėmis, kelnaitės, glaudės, kojinės paprastos ir šiltos, nosinė, apatiniai baltiniai ilgomis rankovėmis, kuriais apsirengsime tik miegui).
  2. Sportiniai bateliai.
  3. Segtuvas plastikiniame maišelyje, kuriame žemėlapiai, popierius, dienoraščiai ir kitkas.
  4. Virvė skalbiniams džiauti (ilga ir plona).

Kuprinė Nr.5

Ant bagažinės pritvirtintas specialus kilimėlis, ant kurio miegama; į jį įvyniota palapinė.

Kuprinė Nr.6

Miegmaišis. Jame patogu laikyti ir pripučiama pagalvę. Miegmaišis žygio metu turi būti apsaugotas nuo lietaus lengvu polietileniniu tentu, kuris naktį pravers apdengti dviračiams arba palapinę, jei smarkiai lys. Miegmaišis, palapinė ir kilimėlis pritvirtinami tampriomis gumomis (espanderiais).

Kuprinė Nr.7

Šioje kuprinėje prie vairo laikomi vertingiausi daiktai. Naktį ji turi būti palapinės viduje. Kuprinėje pasas, kiti dokumentai, užrašų knygutė ir rašymo priemonės, kalkuliatorius, prožektorius, žiebtuvėlis, fotoaparatas ir fotojuostos, “asmeninis remonto rinkinys” (juodi balti siūlai, adatos, žiogeliai), atsarginės prožektoriaus baterijos ir lemputė, atsarginės žvakės, akiniai nuo saulės bei kiti asmeniniai daiktai.

Dviratininkas (Nr.8)

Kai šilta dviratininkas vilki trumpą aprangą: baltinukus, šortus, kepurę, dėvi basutes. Nepamirkite laikrodžio ir, žinoma, diržo, ant kurio pritvirtinsime piniginę, peilį odiniame dėkle. Šortų kišenėje nosinaitė. Prie dviračio būtina pritvirtinti oro siurblį, spyną bei kitą remontui reikalingą inventorių, ant užpakalinio dviračio sparno būtinai turi būti raudonas atšvaitas.

KELETAS PATARIMŲ

Kelionę geriausia pradėti ankstyvą rytą, kad lengvai suspėtume nuvažiuoti užplanuotą tos dienos nuotolį. Važiuokime negreitai, kad galėtume gėrėtis gamta ir būtume saugus kelyje. Važiuoti reikia vienas paskui kitą maždaug 5 metrų atstumu. Prieš pietus apsirūpinkime kuo geresniu geriamu vandeniu (geriausia iš pakelės sodybų). Į plastikinius butelius verta prisipilti jo ir daugiau.

Pietus gaminti geriausia spygliuočių miške, toliau nuo kelio ar ežerų, nes prie jų pakrančių, ypač kur esti maudymosi vietos, dažnai poilsiauja stovyklautojai, turistai, ir čia rasti sausų šakų laužui bus sunku. Pušyne ar eglyne, atokiau nuo medžių, ant tako ar keliuko kastuvėliu pasiruošiame vietą laužui: nustumiame į kraštus viršutinį žemės sluoksnį. Pasidarome nedidelę apvalę aikštelę. Joje pastatome trikojį, ant kurio pakabinsime puodą. Po juo krauname laužą.

Daug turistų valgį verda ant benzininės viryklės. Patogu, tačiau ja naudotis reikia įgūdžių. Pirmiausia - benzinas turi būti geras, be to, geriausia, kai bakelis prieš naudojant viryklę būtų pilnas. Tad nepamirškime į kelionę pasiimti pakankamai benzino. Be to, viryklės degikliui įkaitinti reikia turėti šiek tiek spirito (tinka ir sauso spirito tabletės). Viryklės šone įtaisytas oro siurblys, kuriuo papumpavus, bakelyje sudaromas slėgis. Po to uždegame spiritą po degikliu, kad jo galvutė gerai įkaistų. Tik tada, kai spiritas mažoje specialioje lėkštelėje po degikliu sudega, lėtai pasukame čiaupą ir prikišame uždegta degtuką prie degiklio. Sureguliuojame šviesiai melsvą liepsną - tokia yra kaitriausia ir neišsuodins puodo. Raudona liepsna, juodi dūmai rodo, jog degiklis dar blogai įkaitęs, ir viską reikia kartoti iš naujo. Deja, daugelis turistų degiklį šildo tuo pačiu viryklės benzinu - papumpuoja siurbliu, atsuka čiaupą, ir jo priteka į lėkštelę po degikliu. Uždegus šį benziną rūksta juodi dūmai, suodžiais apsineša degiklio galvutė ir t.t. Neretai tenka matyti, kaip iš tokios netaisyklingai užkuriamos viryklės aukštai šoka liepsna. Šitaip ir iki nelaimės labai netoli. Išvirus valgį degiklio čiaupas užsukamas, o kai viryklė atvėsta, nuleidžiame oro slėgį bakelyje, kad degiklis būtų šlapias - trumpam ji atsukame ir vėl užsukame bakelio kamštį. Viryklę įpakuojame į polietileno maišelį, kurį stipriai užrišame. Taip išvengsime nemalonaus kvapo kuprinėje. Dar paprastesnė ir kur kas lengvesnė viryklėlė - konservų skardinė. kurios šonuose pribadyta skylučių. Uždegę joje sauso spirito tabletę, stiklinę vandens tikrai išsivirsime. Tokią viryklę galima pasidaryti pačiam, kartais jų pasitaiko parduotuvėse.

Pavalgius sveika truputį pailsėti. Po to reikia užkasti laužavietę bei šiukšles. Neplautus indus išmazgosite kiek vėliau, privažiavę upelį ar ežerą. Tada vėl į kelią. Jei lyja, teks maitintis prasčiau. Tada labai pravers termosas su karštu vandeniu arbatai ar kavai ir sumuštiniai. Vakarieniaujame ir nakvojame toje pačioje vietoje, šalia laužo. Jei keliautoju grupė ne maža, saugu nakvoti bet kur - prie vandens telkinių, kempinguose. Jei pedalus mina tik vienas ar 2-3 žmonės, nakvoti geriau atokiau nuo kelių ir gyvenviečių, giliame miške. Beje, vėsesnėmis dienomis čia ir gerokai šilčiau. Tik nepamirškite pasiimti pakankamai geriamo vandens vakarienei ir pusryčiams, prausimuisi. Ir žygyje būtina nepamiršti švaros: dažnai praustis ir maudytis, skalbti apatinius rūbus, karpyti nagus, vakarais valytis dantis, miegoti persirengus švarius apatinius baltinius, saugoti maistą nuo musių. Indus plaunant reikia naudoti dezinfekuojantį skystį. “Mėgstantiems sirgti” reikia nepamiršti pasiimti vaistų.

MAITINIMASIS ŽYGYJE

Žygyje reikia vartoti lengvai virškinamus produktus: cukrų, gliukozę, saldainius, sausus vaisius, riešutus, vaisių sultis. Turisto racione turi netrūkti vitamino C, vadinasi reikia valgyti daržoves, vaisius, uogas, o jei jų nėra, vartoti polivitaminus, gliukozę.

Prieš žygį kai kurių maisto produktų reikia pasiruošti iš anksto: išsidžiovinti juodos duonos (turėsite džiūvėsių), išplauti ir išdžiovinti sausų vaisių, ryžių, kviečių kruopų, pakepinti grikius. Riešutus išgliaudykite ir sumaišykite su razinomis, o lašinius įtrinkite česnaku - žygyje sutaupysite laiko, be to, maistas ilgiau neges.

Gaminant valgį, reikia žinoti keletą ne tik kelionėse naudingų dalykų. Vandeniui puode užvirus, sumažinkite ugnį. Sūriame vandenyje maistas mažiau suverda. Sausus produktus - kruopas, žirnius, pupas ir pan. prieš beriant į puodą reikia pamirkyti.